Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı

Bölüm Hakkında
Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nün şu an sadece Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı mevcuttur. Elbette bu durum önümüzdeki yıllarda çeşitli anabilim dallarının da açılmasıyla değişkenlik gösterebilir. 
Milletlerin varlıklarını sürdürmelerinde belirleyici unsurlardan olan dil ve edebiyat büyük ölçüde insan topluluklarının geçmişe ve geleceğe bakışını belirlemektedir. Bir milletin tarihî, kültürel ve sosyal durumunu anlamak için kuşkusuz o milletin konuştuğu dili ve söz konusu dilin estetik bir formu olan edebiyatını bilmek son derece önem arz etmektedir. Türk ve Fars toplumlarının eski çağlardan beri etkileşim halinde olmaları nedeniyle Farsça, Türk tarihi ve kültürünün anlaşılması bakımından oldukça gereklidir. Günümüzde Farsça İran’da, Afganistan’da ve Tacikistan’da konuşulmaktadır. Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nın halihazırda lisans ve lisansüstü programı yoktur. Hazırlık sınıfı bulunmayan Fars Dili ve Edebiyatı programında dört yıllık lisans eğitimi boyunca öğrencilere Fars Dili ve Edebiyatı, tarihi, kültürü, dilbilgisi, konuşma, çeviri, edebî bilgiler, modern ve klasik metinler gibi derslerin (Farsça Dilbilgisi, Farsça Konuşma, İran Edebiyat Tarihi, Basın Dili, Türkçeden Farsçaya Çeviri, Farsçadan Türkçeye Çeviri, Çağdaş İran Edebiyatı - Modern Metinler, Klasik Metinler) verilmesi planlanmaktadır. Kısacası anabilim dalımızdaki öğrencilerimizin akademik düşünce ve analiz yeteneğini kazanmalarını, Farsçayı yazılı ve sözlü olarak doğru ve akıcı bir şekilde kullanabilmelerini; İran-Fars edebiyatı, Fars kültürü ve İran tarihine dair derslerin işlenmesi sayesinde öğrencilerin dil becerilerinin yanı sıra farklı konularda da bilgi sahibi olmalarını ve alanla ilgili araştırma yapmalarını amaçlamaktayız.
Eğitim sürecinde öğrencilerimize teorik ve pratik bilgiler verilecek, Farsça kaynaklar (görsel-işitsel) ders materyali olarak kullanılacaktır. Programın dili Türkçe ve Farsçadır. Bu programdan mezun olan öğrencilere Fars Dili ve Edebiyatı filologu unvanı verilir. Programdan mezun olan öğrencilerin bir kısmı akademik hayatına üniversitelerde devam ederken bir kısmı da İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri, Haber Alma Teşkilatı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, Devlet Arşivleri, Yazma Eser Kütüphaneler, Elçilikler, Konsolosluklar, Müzeler, Turizm Sektörü, Özel Kurum ve Kuruluşlarda tercüman olarak istihdam edebilirler.
 
Misyon-Vizyon
Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü olarak Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'na dair dil, edebiyat, kültür, tarih, mitoloji, çeviribilim vb. alanlarda bilimsel araştırmalar yapmayı hedeflemekteyiz. Uzman bir akademik kadro ile lisans ve lisansüstü düzeyde öğrencilerimizin eğitim hayatlarına devam etmelerini hedefleyen programımızın amacı, "Bir lisan, bir insan" ilkesi doğrultusunda öğrencilerimizin Fars Dili ve Edebiyatı alanındaki araştırma sahalarında ulaşacakları bilgileri derinleştirmektir. Programda öğrencilerin alanında uzman olmaları amaçlanmaktadır. Farsçayı ve bu dilin edebiyatını öğrenerek alanında uzmanlaşmış bireyler yetiştirmeyi, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalar yapan yükseköğretimin hedeflerine uygun lider, yaratıcı, kendine güvenen bireylerin üniversitelerde, araştırma ve eğitim merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör alanlarında çalışmalarını sağlayacak bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olmalarını istemekteyiz. Bölümümüz sadece Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nı tercih eden öğrenciler için değil, yardımcı disiplin olarak farklı bölümlerde eğitim hayatlarına devam eden diğer öğrenciler için de faydalı olacaktır. Öğrencilerimiz kazandıkları bilgi ve birikimlerle hem bilim dünyasına hem de ülke kalkınmasına katkıda bulunacaklardır. Ayrıca, programımız vesilesiyle Farsçayı konuşan ülkeler ile ülkemiz arasında bilimsel, tarihî, kültürel, diplomatik ve ekonomik alanlarda toplum yararına katkı sağlayabilecek kendi sahasında yetkin, başarılı ve milli değerlerine bağlı bireyler yetişmiş olacaktır.